Ekonomi

Deprem bölgesi için genelge yayınlandı: Hasarlı evlere nasıl girilir?

İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremde hasar gören binalardan eşya tahliyesine ilişkin genelge yayınladı.

Genelgede ‘yıkılmış’, ‘acil yıkılmış’ binalara girişe izin verilmeyeceği belirtilirken, denetimli tahliye yapılacak binalara nasıl girileceği ve nelerin alınabileceği de açıklandı. Ayrıca tahliyelerin valilikler ve kaymakamlıklar ile uyum içinde, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde gerçekleştirileceğinin altı çizildi.

Buna göre; Afet bölgelerinde ‘yıkılacağı’ ve ‘acil yıkılacak binalar’ olduğu belirlenen binalara kısa süreliğine de olsa girip eşya almak yasaklandı. Ağır hasarlı tüm binalara giriş izni ve mal alımı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atanan bilirkişi raporu doğrultusunda değerlendirilecek. Binalarında ağır hasarlı olduğu tespit edilen vatandaşların 30 günlük itiraz süresi içerisinde binanın hasar durumuna itiraz etmemesi için bilirkişilerce binalarıyla ilgili hazırlanacak tahliye raporuna göre planlanacak. süre içerisinde eşyalarını alabileceklerdir.

Planlar iletişim çadırlarında vatandaşlarla paylaşılacak. Bilirkişi raporunda ‘girilmez’ olarak belirtilmesi halinde can güvenliğini sağlamak amacıyla binaya girişe izin verilmeyecektir.

Sabit ürünler satın alınamaz.

Binaya 30 dakika gözetim altında girilebileceğinin bildirilmesi halinde, 30 dakika içinde sadece eşya (pasaport, kıymetli evrak) alımına izin verilecek.

2 saat süreyle binaya denetimli olarak girilebileceğinin bildirilmesi halinde, 2 saat içerisinde en fazla 4 kişi binaya girip eşyalarını alabilecek. Yapıya sabitlenen ve sökülmesi sırasında titreşim oluşturacak her türlü faaliyet yasaktır. Mutfak dolapları, kalorifer petekleri, PVC kapı, pencere gibi eşyaların, her türlü yapıya monte edilen aksamların, elektrik ve aydınlatma tesisatlarının sökülmesi ve sökülmesi yasaktır.


Kolluk kuvvetlerinin gözetiminde yapılacaktır.

Tahliye çalışmalarının genel uyumu valilikler veya kaymakamlıklar tarafından sağlanacak. Tahliye, kolluk kuvvetlerinin gözetiminde gerçekleştirilecek olup, tüm kurallara uyulması zorunlu olacaktır.

Tahliye sırasında artçı sarsıntılar gibi olası mücbir sebeplerle tahliyenin durdurulmasının gerekmesi halinde tahliyeye derhal son verilecek ve bu durum kayıt altına alınacaktır. Girişine izin verilmeyen veya eşyası tahliye edilemeyen vatandaşlarımız için ayrı bir kalem yardımı yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu